sreda, 16. januar 2008

2. delavnica na Osnovni šoli Vrhovci

Kot po navadi smo najprej, ko smo prišle v razred skupaj z otroki pripravili razred. Stole smo dali v krog in se posedli. Študentke smo pozorne, da sedimo čimbolj med otroki, da nismo vse na enem koncu kroga. Najprej smo na hitro ponovili, kaj smo delali na prejšnjih dveh delavnicah. Sledila je igra »gnezdo za jajce«. Izkazala se je za precej brez vezno igrico, glede na vse priprave, ki so potrebne pri tej igrico (časopis, jajce, vrvica, vrečka…), trajala pa je le kakšno minutko. Po igrici smo ponovili pravila, tokrat na malo drugačen način in sicer tako, da smo si podajali žogico. Kdor je imel v rokah žogico, je iz plakata prebral eno pravilo.
Sledila je igra, ki smo jo odigrale študentke in otroci prostovoljci. Igra govori o mladih, ki gredo za prijateljičin rojstni dan na koncert njihove priljubljene glasbene skupine (RBDJ). Urša je igrala prijateljico Niko, ena od učenk pa prijateljico Matejo, ostali trije prostovoljci so bili njuni prijatelji. Igralci odlično uprizorijo dogajanje pred koncertno dvorano. Po odigrani igri smo se zopet vsi skupaj usedli v krog in začeli z diskusijo. Pogovarjali smo se o tem, kako se je počutila »Mateja«, ko je zagledala svojo prijateljico pijano ter kako bi se oni sami odzvali na tako situacijo. V diskusijo se je vključila večina otrok in po večini so bili enakega mnenja, da bi prijateljici zelo težko oprostili to, da bi prišla na njihov rojstni dan pijana in bi zaradi nje zamudili koncert. Učenka, ki je igrala Matejo je povedala, da se je ob pijani prijateljici počutila zelo nelagodno in ji je bilo neprijetno. Skupaj smo prišli tudi do ugotovitev, kaj vse bi se lahko zgodilo Niki, glede na to, da je bila kar precej vinjena. Urša pa nam je odlično odigrala tudi jutro po prekrokani noči in zelo nazorno prikazala, kako zanič in poln slabega občutka se zbudiš naslednji dan. Po diskusiji smo oblikovali sporočilo delavnice: »Alkoholizem je zasvojenost!«.
Naredili smo pet minut odmora in nato nadaljevali s 4. delavnico. Da smo se malo razmigali, smo se igrali igrico »zrcaljenje«. Naredili smo dva kroga-notranji in zunanji. Tisti, ki smo bili najprej v notranjem krogu, smo se obrnili ven, proti enemu od tistih, ki so bili v zunanjem krogu. Začeli smo tako, da je tisti, ki je bil v notranjem krogu, začel kazati različne gibe, tisti, ki je bil v zunanjem krogu, pa jih je ponavljal. Potem smo vlogi obrnili. Po igrici smo pregledali domače naloge. Večinoma so vsi naredili kocko in jo imel s seboj. Vsak je iz svoje kocke prebral eno od svojih lastnosti. Sodelovali so tudi tisti, ki niso imeli kocke. Sledila je igra z žogico. Tisti, ki ima žogico v rokah, pove o drugemu eno dobro lastno in mu poda žogico.
Zopet sledi malce igranja, kar je otrokom zelo všeč. To igro odigrata Urša in Katja. Igra govori o načinih za pritegnitev pozornosti. Po igri zopet sledi diskusija. Otroke sprašujemo katero bi raje imeli za prijateljico in vsi v en glas odgovorijo, da raje Katjo, saj je bolj prijazna. Med diskusijo smo študentke govorile tudi o svojih lastnih izkušnjah, kar otroci tudi zelo radi poslušajo. Kdo od njih pove tudi lastno izkušnjo. Po daljši diskusiji smo skupaj oblikovali sporočilo delavnice, ki se je tokrat glasilo: »Bodi to kar si!«
Za domačo nalogo do naslednjič pa so morali narisati nekaj, kar radi počnejo.

1 komentar:

Anonimni pravi ...

Zakaj pa ne:)