sreda, 11. april 2007

Poročilo 3. delavnice

Delavnico smo izvajali v torek, 13.3.2007, od 7.10 do 7.55.

Ko smo prišli v razred so učenci že postavljali stole v krog, za malce več energije smo jim razdelili čokoladice, potem smo počakali, da so vsi prišli v razred in potem začeli z delavnico. Najprej smo skupaj morali ugotoviti oziroma zapisati še sporočilo prejšnje delavnice, za kar nam je zadnjič zmanjkalo časa.

Sledila je ogrevalna igra – učenci so bili razdeljeni v dve skupini, ki sta druga proti drugi tekmovali v tem, kdo bo naredil boljše gnezdo za jajce, ki je bilo privezano na stolu približno 30 cm od tal. Za samo izdelavo gnezda so imeli 1 minuto časa. Pri igri so se učenci zelo zabavali, pokazali pa so tudi nekaj tekmovalnosti. Zmagali sta obe skupini, kajti obema skupinama je uspelo naredili dovolj dobro gnezdo, da se jajce ni razbilo ob pristanku.

Po igri smo se posedli nazaj v krog in pričeli z pregledom domače naloge. Žal je kar veliko učencev na njo pozabilo, tisti, ki pa so jo imeli (prinesti so morali članke,pesmi,zgodbe,itd..v katerih so lahko prepoznali posledice pitja alkoholnih pijač), so bili pri nalogi tem zelo izvirni in zelo pridni. Eden izmed učencev je prinesel veliko pregovorov na temo alkohola, ki so bili zelo zanimivi in smo se ob njih vsi nasmejali.

Nato je sledila igra. Izmed učencev sta se javila 2 fanta in 2 punci (za sodelovanje so se odločili popolnoma prostovoljno).V prizoru, ki so ga uprizorili, so morali odigrati druščino,ki praznuje rojstni dan in čaka na še eno prijateljico (igrala jo je Maja-študentka), da bi skupaj odšli na koncert. Le-ta pride z veliko zamudo in močno vinjena. Pri samem uprizarjanju so se učenci, ki so igrali druščino zelo vživeli v svoje vloge in so bili zelo razočarani nad prihodom svoje prijateljice, ki je prišla vinjena. Bili so prav šokirani in pristno odigrali jezo v situaciji v kateri so bili.

V diskusiji, ki je sledila po igri, so se učenci zelo razgovorili. Pogovarjali smo se o tem, kako so prepoznali da je prijateljica, ki jo je druščina čakala, prišla na dogovorjeno mesto vinjena in kateri so še drugi znaki vinjenosti. Beseda je tekla tudi o tem, kako bi se oni sami počutili, če bi bili v takšni situaciji in kaj bi storili v takšnem primeru. Tukaj so bili odgovori kar presenetljivi, saj je velika večina učencev odgovorila, da bi vinjeno prijateljico raje varno pospremili do doma,ker bi se tako počutili veliko bolje, kot pa če bi jo pustili, da bi do doma odšla sama. Zadnja tema v diskusiji pa so bile posledice pitja alkoholnih pijač in razlaga pojma zasvojenosti. Tudi pri tej točki so nas učenci presenetili s svojimi odgovori, saj odkrito povedano nismo pričakovali, da so že tako zelo seznanjeni s tem, kaj je zasvojenost in kako do nje pride.

Na koncu smo še skupaj sestavili sporočilo današnje delavnice (ČE PREKOMERNO PIJEŠ ALKOHOL, LAHKO POSTANEŠ ZASVOJEN) ter razdelili navodila za domačo nalogo. Tokrat bodo učenci doma izdelali kocko, na katero bo vsak napisal nekaj o sebi (svoje dobre lastnosti, konjičke, svoje osebne podatke, lepe stvari, ki jih ima rad,…)

Ni komentarjev: