torek, 22. januar 2008

3. delavnica na osnovni šoli Matije Čopa

Ko smo prišle v razred smo najprej skupaj z učenci pripravili učilnico za začetek delavnic, kar pomeni, da smo si naredili prostor za sedenje v krogu. Po uvodnem pozdravu so učenci z našo pomočjo na kratko ponovili, kaj smo se pogovarjali na prejšnji delavnici. Pri čemer smo opazile, da razen nekaterih izjem jih začne večina sodeloveti šele po naši aktivni spodbudi.
Sledila je socialna igra »gnezdo za jajca«, v kateri so se, ko smo jim povedali, da morati biti dve skupini, razdelili na fante in punce. Pri sami igri je prišla precej do izraza njihova tekmovalnost, glede na posamezno skupino, pa smo opazile, da so bili fantje usmerjeni v praktičnost »gnezda za jajca«, medtem ko so bila dekleta bolj pozorna na njegov estetski videz.
Po igri smo ponovila pravila. To smo danes naredila tako, da so si učenci med seboj podajali žogico in vsak, ki jo je dobil je moral povedati eno izmed pravil. Za učence je bila to zanimiva sprememba in so si aktivno podajali žogico, pri čemer pa so tudi pazili, da pridejo vsi na vrsto.
V osrednjem delu delavnice je bila igra v kateri smo predstavili druščino prijateljev, ki se sooči z pijano prijateljico. V igro smo povabile tudi štiri učence, ki so igrali druščino med tem, ko je študentka igrala vinjeno prijateljico. Nato pa smo vsi skupaj diskutirali o predstavljeni situaciji, kako bi se oni počutili v takšni situaciji, kako bi ragirali… Ker so igro z zanimanjem spremljali so nato tudi aktivno sodelovali v diskusiji, pri čemer so se strinjali, da vinjena prijateljica ni naredila prav in da bi ji težko oprostili. Igralci pa so glede svojega počutja povedali, da so se počutili neprijetno in da verjetno prijateljice ne bi tako dolgo čakali. Učenci so prav tako prepoznali in našteli posledice, ki jih je imela vinjena prijateljica naslednje jutro. Pri tem kaj pa bi še se ji lahko zgodilo, so z malo naše pomoči tudi ugotovili.
Proti koncu delavnice, smo učencem dale navodila za pripravo gradiva za naslednjo delavnico. Delavnico smo zaključile z oblikovanjem sporočila delavnice.

Ni komentarjev: