petek, 6. april 2007

Poročilo uvodnega predstavitvenega sestanka s starši šestošolcev OŠ Matija Čop, Kranj (13.2.2007)

"Na šolo smo šli Gregor, Blaž, Denis, Iztok, Natalija in Janja. Pred roditeljskem sestankom s starši smo imeli krajši sestanek s tamkajšnjo socialno delavko. Želela je predvsem izvedeti, kako bomo staršem predstavili naš projekt, ker so starši zelo občutljivi in če bi rekli kaj narobe bi lahko hitro zavrnili predlog. Razložili smo ji, kako mislimo pristopiti do staršev in da jih v glavnem želimo povabiti k sodelovanju. Socialna delavka je povedala, da se ji zdi projekt zelo pozitiven in da misli, da bo večina staršev pristala v sodelovanje.

Potem smo šli v dvorano, kjer so se posedli starši. Ravnateljica nas je predstavila in na hitro povedala, kaj pravzaprav želimo. Povedala je tudi, da bo projekt na šoli nadzorovala šolska socialna delavka. Potem je le-ta povedala še par besed o projektu in nas povabila, da se sami predstavimo. Janja in Natalija so na sestanku samo opazovale odzive staršev in sta sedli v zadnje vrste predavalnice. Natalija je tudi razdelila kratek opis projekta vsakemu staršu. Blaž je začel s predstavitvijo projekta. Povedal je vse bistvene podatke o projektu, potem pa je starše nagovoril tudi Gregor. Po kratkem uvodu so sledila vprašanja staršev. Prvo vprašanje je bilo, kdaj delavnice organizirali in ravnateljica je odgovorila, da bodo potekale vsak torek, šestkrat zapored, na pred-uri. Naslednje vprašanje je bilo, kaj se zgodi, če bi se njihovi otroci udeležili delavnic, pa jim ne bi bile všeč. Ali bi bilo to potem za njih obvezno ali bi lahko nehali hoditi? Blaž je odgovoril, da so delavnice seveda prostovoljne in ne želimo nikogar prisiliti v njih. Starši so tudi pokazali zanimanje za rezultate. Zanimalo jih je ali jim nameravamo ob koncu podati tudi kakšno ustno poročilo o rezultatih delavnic. Povedali smo jim, da bo to seveda možno. Zanimalo jih je tudi ali otroci že kaj vedo o teh delavnicah. Tu je ravnateljica razložila, da najprej potrebujemo njihovo dovoljenje za delo z otroci, saj jim ne želimo vnaprej govoriti, da bomo nekaj izvedli, potem pa tega mogoče ne bi bilo možno narediti. Oglasil se je tudi en oče, ki ga je skrbelo, zakaj bomo delali ravno z njihovimi otroci, zdelo se mu je, da so premladi. Ko je spregovoril je imel tudi malo napadalen ton na katerega se je tudi ravnateljica zelo direktno odzvala. Jasno je povedala, da je njihova odločitev ali bodo njihovi otroci v tem sodelovali in da nikogar ne silimo. Na tem mestu se je tudi razvila debata o delu s 6-imi razredi. Povedali smo zakaj smo mnenja, da je 6. razred najbolj primeren in kakšne so izkušnje z delom v delavnicah preko Inštituta Antona Trstenjaka. Razložili smo tudi, da smo skrbno načrtovali delavnice in da se zavedamo, da ne smemo nikakor dati napačnega vtisa – promocije alkohola.

Oglasila se je tudi ena mamica, ki je zelo podprla naš projekt. Rekla je, da se ji zdi zelo dobrodošel, nedirekten pristop in da se ji zdi prav, da delamo z otroci te starosti, ker pri 16-ih jih ne bomo mogli držati za roko.
Pojavilo se je tudi vprašanje zakaj smo se odločili ravno za alkohol, saj so tudi druge droge okrog nas. Blaž je povedal, da je alkoholizem najbolj razširjena vrsta zasvojenosti.
Ena mamica je imela tudi pripombo, da zelo veliko otrok živi ob alkoholiku in niti ne pozna drugega življenja in potem tudi sam zaide v to. Ta gospa je veliko komentarjev dala tudi potiho drugi mamici, ki je sedela poleg nje. Med drugim je rekla tudi, da bi bilo zelo pametno delati na trdnih stališčih z otroci, da se bodo lahko uprli alkoholu tudi če bodo vsi njihovi prijatelji pili in jih silili.
Neka druga gospa je tudi dodala, da to bolezen lahko najlažje prekrijemo za dolgo časa.

Starši so tudi povedali, da je problem v tem, da se mladi sploh ne znajo zabavati brez alkohola in bi bilo potrebno delati tudi na tem.
Na koncu se je oglasila tudi gospa, ki je rekla, da zelo podpira naš projekt in ga pozdravlja.

Staršem smo tudi povedali, da imamo možnost za njih organizirati kakšno predavanje o temah, ki jih sami želijo in jih zanimajo in tudi na to so se dobro odzvali.

V splošnem je bil odziv zelo dober, starši so bili zainteresirani in nas bodo tudi držali za besedo, da bomo organizirali predavanje in jim poročali o rezultatih. Biti moramo zelo pazljivi, da tega njihovega zaupanja ne bomo izneverili.

Proti koncu naše predstavitve je socialna delavka razdelila soglasja in kdor je želel, je podpisal, lahko pa so jih tudi odnesli domov ali jih pustili na mizi.

Po srečanju s starši smo imeli še sestanek z ravnateljico, socialno delavko in prof. Pavlo. Prof. Pavla je zamujala zato smo se z ravnateljico veliko časa pogovarjali o drugih zanimiv temah. Kar se tiče projekta, smo ugotovili, da je soglasje podpisalo 30 staršev, nekaj jih ni podpisalo, nekateri bodo doma še razmislili, nekateri pa tudi niso bili prisotni na roditeljskem sestanku in jim bodo informacije posredovale razredničarke. Ravnateljica nam je povedala, da bomo imeli delavnice vsak torek zjutraj, ob 07.10. Šestkrat zaporedoma. Izvajali jih bomo v obeh oddelkih šestega razreda vzporedno, šola nam bo zagotovila prostore.

Prva delavnica bo potekala 27. 2. 2007, druga delavnica 6. 3. 2007, tretja delavnica 13. 3. 2007, četrta delavnica 20. 3. 2007, peta delavnica 27. 3. 2007 in šesta delavnica 3. 4. 2007.

10. 4. 2007 bomo za starše organizirali predavanje in jim hkrati tudi na kratko (15-20 min) poročali o rezultatih dela z otroci.

V kratkem bodo izvajalci delavnic v Kranju imeli tudi sestanek z razredničarkama šestih razredov, da ju seznanimo s projektom in delavnicami."

Ni komentarjev: